'Colombia las mails Nederlandse journalisten'

De militaire inlichtingendienst van Colombia heeft duizenden e-mails onderschept van onder andere Nederlandse journalisten. Het gaat om correspondentie tussen journalisten en woordvoerders van de guerrillabeweging FARC, die in Havana vredesbesprekingen voert met de Colombiaanse regering. Dat meldt de Spaanstalige televisiezender in de Verenigde Staten Univión.

Op een lijst met 38 journalisten van wie de mails zijn onderschept staan zeker zes Nederlanders. Ze werken voor onder meer NRC Handelsblad, de Volkskrant, Eenvandaag, RTL Nieuws en Novum Nieuws. Van de internationale media zijn onder meer mails van AP, Reuters het Duitse DPA en het Franse AFP onderschept.

De e-mails betreffen vooral aanvragen voor interviews en algemene informatie over de FARC. De meeste interviewverzoeken richtten zich op de in Nederland geboren guerrillastrijdster Tanja Nijmeijer.

In totaal werden ruim 2600 mails onderschept. Vorige week ontstond al ophef in het land omdat toen bleek dat de militaire inlichtingendienst de vredesdelegatie van de regering had afgeluisterd.