Deel vliegende bom gevonden in Kruisland

Een explosief deel van een V1-kruisvluchtwapen uit de Tweede Wereldoorlog is vrijdag in een akker gevonden in Kruisland. Het onderdeel van anderhalve meter lang heeft de grootte van een forse regenton en bevat duizend kilo aan springstof, meldt de Noord-Brabantse gemeente Steenbergen, waar Kruisland onder valt, zaterdag. Een dergelijk explosief wordt volgens de gemeente eens in de vijftien tot twintig jaar gevonden.

Het explosief is volgens de gemeente stabiel en vormt geen gevaar zolang het niet wordt aangeraakt. Het is echter erg ingewikkeld om het onschadelijk te maken omdat het meerdere ontstekingsmechanismen heeft die allemaal aan de onderkant zitten.

De bom lag op een meter diepte toen die werd gevonden en is inmiddels blootgelegd. Begin volgende week bespreken burgemeester Joseph Vos, politie, de Explosieven Opruimingsdienst Defensie en de brandweer hoe de bom kan worden verwijderd. Ook wordt dan bekeken waar en wanneer de bom tot ontploffing kan worden gebracht.

De V1 was een onbemand straalvliegtuig met explosieve lading dat door de Duitsers naar vijandelijk gebied werd gestuurd. Het werd vanaf een rails de lucht in geschoten. Het was zeer onnauwkeurig maar nauwkeurigheid was ook niet nodig omdat het onder meer werd gebruikt om dood en verderf in Londen te zaaien. Omdat het vliegtuigvleugels en geen raketmotor heeft is het een onbemand vliegtuig. De opvolger, de V2, is wel een raket.