Duizenden Tunesiërs eisen aftreden regering

Duizenden Tunesiërs zijn zaterdagavond de straat op gegaan om het vertrek van de regering te eisen. Voor komende week staan meer protesten tegen de islamistische regering gepland. Aanleiding voor de betogingen is de moord op een oppositiepoliticus in juli. De oppositie beschuldigt de regering ervan te weinig te doen aan het handhaven van de veiligheid en het stimuleren van de economie.

Een coalitie van oppositiepartijen, bekend als het Nationaal Reddingsfront, eist dat er een nieuwe regering komt, bestaande uit technocraten, die het land moeten besturen totdat er nieuwe verkiezingen zijn gehouden. "We hebben u geprobeerd, u bent niet geslaagd, nu moet u vertrekken", scandeerden betogers zaterdag.

Tientallen parlementsleden, die namens de oppositie zitting hebben in de volksvertegenwoordiging, namen deel aan de betoging. Ze werden beschermd door lijfwachten. De politie controleerde tassen en hield de betogers in de gaten, maar er braken geen gevechten uit en er werd geen traangas ingezet, zoals bij eerdere protestacties vaak het geval was.

Een van de grootste vakbonden van Tunesië probeert te bemiddelen tussen de oppositie en de regering, die onder leiding van de islamistische partij Ennahda staat. Donderdag zei Ennahda in principe achter het voorstel te staan om een technocratische regering te vormen, mits er eerst nog verder wordt onderhandeld. De oppositie is woedend en beschuldigt Ennahda ervan de zaak te vertragen. De oppositie wil alleen verder praten als de regering wordt ontbonden.