Morrissey werkt aan roman

Morrissey is bezig een roman te schrijven. "Ik heb vorig jaar mijn autobiografie gepubliceerd en die was succesvoller dan de platen die ik heb uitgebracht. Ik ben halverwege mijn roman en ik ben optimistisch", zegt de voormalige The Smiths-zanger op zijn fansite True to You.

De Britse zanger vindt een carrière als schrijver bijna noodzakelijk. "De realiteit is dat radiozenders mijn muziek niet meer draaien en veel mensen geen vertrouwen meer hebben in de muziekindustrie", legt Morrissey uit. "Mensen gaan er terecht van uit dat mensen met nummer 1-hits die koppositie hebben gekocht."

De 54-jarige zanger denkt dat er daardoor nog weinig mensen gepassioneerd pop- en rockmuziek maken. "Al die succesverhalen van tegenwoordig zijn saai en voorspelbaar en je wordt nooit meer verrast door een opvallende en originele hit."

Toch hangt Morrissey zijn microfoon voorlopig nog niet aan de wilgen. "We zijn bezig een nieuw album op te nemen", zegt hij. De zanger, die in de jaren tachtig frontman was van The Smiths en solo negen studioplaten uitbracht, heeft een nummer opgenomen als eerbetoon aan Istanbul. "Als ik in Istanbul ben dan voel ik mij onsterfelijk."