Misdaadbestrijding kost 13 miljard euro

De preventie en bestrijding van criminaliteit, verloedering en overlast heeft vorig jaar dertien miljard euro gekost. Dat komt neer op een bedrag van 780 euro per hoofd van de bevolking, blijkt vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De uitgaven aan veiligheidszorg zijn sinds 2009 vrijwel gelijk gebleven.

De gemiddelde uitgaven per persoon groeiden tussen 2002 en 2009 nog met enkele tientallen euro's per jaar. Met zes miljard euro ging bijna de helft van het bedrag vorig jaar naar preventie. De politie en beveiligingsbedrijven waren hiervan de grootste aanbieders. De verdeling van de uitgaven over de verschillende onderdelen van de veiligheidszorg is vrijwel gelijk aan die in 2011.

De rijksoverheid was met ruim 9,5 miljard euro veruit de grootste financier van veiligheidszorg in Nederland. Het ministerie van Veiligheid en Justitie is binnen de rijksoverheid de grootste geldschieter voor misdaadbestrijding.

Het bedrijfsleven betaalde vorig jaar veertien procent van de veiligheidszorg. Huishoudens droegen voor acht procent bij, vooral door preventiemaatregelen in en om het huis. Lokale overheden waren goed voor vijf procent.