Wat helpt tegen een kater?

Zaterdagavond, je hangt lekker in de kroeg en omdat het gezellig is neem je er een biertje bij. Of twee. Of vijftien. De avond verloopt zoals gepland: de muziek gaat steeds harder, De door de alcohol gecreëerde evenwichtstoornis noem je 'dansen', praten gaat steeds moeizamer en de tandeloze granny die aan de bar hangt begint er steeds aantrekkelijker uit te zien. Standaard stapavond. Maar dàn komt de zondag! De zoveelste 'moeder aller katers'. Chinese onderzoekers hebben ontdekt hoe je dat laatste kan voorkomen. Zeggen ze.

De wijsneuzen in kwestie weten te melden dat verschillende alcoholhoudende dranken verschillende concentraties ethanol bevatten. Wanneer ethanol in je lichaam komt, is er een bijdehand groepje enzymen die zichzelf Alcoholdehydrogenase (AHD) noemt, deze zetten de ethanol om in ethanal. Puur gif. Niet handig zou je denken, ware het niet dat een ander enzym, Aldehydedehydrogenase (ALDH) dit gif weer omzet in azijnzuur. Dat is handig, want deze stof kan geen kwaad.

Het is dus de kunst om de ALDH zo snel mogelijk aan het werk te zetten. De Chinese wetenschappers hebben hiervoor testen gedaan met 57 niet-alcoholische drankjes. Je moet ze maar in je koelkast staan hebben. Wat bleek? Het drinken van Sprite zorgde ervoor dat de (nare) bijwerkingen van alcohol een stuk verminderde. Het drinken van kruidenthee had juist een averechts effect. Nu zijn er waarschijnlijk weinig mensen die na het stappen een kruidentheetje bij de plaatselijke shoarmatent naar binnen gaan werken, maar je kan maar beter gewaarschuwd zijn.

De geleerden willen hun onderzoek nog nader uitwerken, maar dan nu met testen op mensen. Op die manier willen ze kijken of hun bevindingen en de proefpersonen overeind blijven staan.

Chinezen en andere oost-aziaten hebben overigens een minder goed werkend ALDH dan andere mensen.  Een leuk neveneffect daarvan is dat ze eerder dronken worden en wat goedkoper kunnen uitgaan.