Meeste drankrijders laten alcoholslot links liggen

Van de ruim 6600 drankrijders die niet mogen rijden zonder alcoholslot op hun auto, heeft nog niet de helft zo'n slot laten inbouwen. Momenteel rijden 2700 bestuurders rond met een alcoholslot, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen.

De kosten van het alcoholslot liggen rond de vierduizend euro. Bestuurders moeten dat zelf betalen en zouden er soms liever voor kiezen zonder rijbewijs door het leven te gaan. Ze mogen dan sowieso vijf jaar niet rijden. Als ze daarna hun rijbewijs terug willen, moeten ze eerst worden gekeurd door een psychiater. Dat is nog niet voorgekomen omdat het alcoholslot eind 2011 werd ingevoerd.

Hoeveel van de 3900 mensen zonder alcoholslot ervoor kiezen om vijf jaar te wachten, is niet te zeggen. Ze kunnen al die tijd nog besluiten het alcoholslot te laten installeren. Sommigen moeten daar eerst een tijd voor sparen. Anderen mogen van de rechter een bepaalde tijd niet rijden en laten het alcoholslot pas daarna installeren.

Enkele tientallen mensen lieten het slot wel installeren, maar zijn er alsnog mee gestopt. Dat kan bijvoorbeeld komen doordat ze opnieuw een rijontzegging kregen of doordat ze hun auto hebben weggedaan, waardoor de volgende eigenaar met zo'n slot zit opgescheept.

Het alcoholslot wordt ingebouwd bij auto's van bestuurders die ongeveer drie keer zo veel hebben gedronken als toegestaan. Bestuurders moeten dan eerst blazen voordat ze de auto kunnen starten. Als zeer meer dan ongeveer één glas hebben gedronken, start de auto niet.