Roemeen wil Kunsthalroof verfilmen

Een Roemeense regisseur wil een speelfilm maken over de roof uit de Kunsthal in Rotterdam waarbij vorig jaar voor miljoenen aan schilderijen werd buitgemaakt. Regisseur Tudor Giurgiu ziet veel potentieel in het verhaal, melden Roemeense media.

Betrokkenen zijn inmiddels geïnterviewd en met een scenario is een begin gemaakt, aldus de regisseur. Giurgiu zegt al voorstellen te hebben gekregen voor samenwerking vanuit Nederland, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Zijn voorkeur gaat uit naar een internationale cast.

Het verhaal gaat onder meer in op de moeder van een van de Roemeense verdachten die naar aanleiding van de roof is aangehouden. De vrouw heeft gezegd dat ze de kunstwerken heeft verbrand. In haar kachel zijn asresten gevonden die erop wijzen dat schilderijen zijn verbrand.

In de nacht van 15 op 16 oktober werden binnen enkele minuten zeven kunstwerken van kunstenaars als Pablo Picasso, Henri Matisse en Claude Monet ontvreemd. De verzekerde waarde van de doeken is achttien miljoen euro. Zes verdachten zijn officieel aangeklaagd door het Roemeense openbaar ministerie.