NOC*NSF verbolgen over antihomowet Rusland

Sportkoepel NOC*NSF vindt het onacceptabel dat Rusland de omstreden antihomowet ook tijdens de Olympische Spelen van Sochi wil handhaven. Dat zei chef de mission Maurits Hendriks donderdag als reactie op de uitspraken van minister van sport Vitali Moetko. "Het mag duidelijk zijn dat we dan echt een groot probleem hebben", reageerde hij bij de NOS.

Het internationaal olympisch comité IOC beweerde eerder nog garanties te hebben gekregen vanuit de hoogste Russische instanties dat de antihomowet volgend jaar tijdens de Spelen niet zal worden toegepast. Moetko maakte donderdag echter duidelijk dat het homo's in Sochi verboden is 'de straat op te gaan en propaganda te verspreiden'.

Hendriks belooft sporters dat ze zich geen zorgen hoeven te maken. "Wij staan voor de vrijheid van onze sporters. Of het nu om religie, seksuele geaardheid of meningen gaat. Voor ons is het onbespreekbaar dat deze wet van toepassing is." Hij gaat ervan uit dat het IOC niet zal tornen aan eerder gemaakte afspraken. "Daar houden we ze aan. Dat is wat ons betreft helder."

Mochten de Russen toch voet bij stuk houden, dan is er volgens Hendriks een 'groot probleem'. Over een mogelijke boycot wil hij echter niet speculeren. "Ze zullen het vast niet zover laten komen dat grote landen om die reden niet naar de Spelen komen."