Nederland verdedigt wereldtitel robotvoetbal
In Eindhoven is woensdag de RoboCup van start gegaan. Gedurende vijf dagen strijden robots in verschillende disciplines om de wereldtitel. Het team van de Technische Universiteit Eindhoven verdedigt er de wereldtitel robotvoetbal, die afgelopen jaar in Mexico werd veroverd.
Op het evenement vinden diverse soorten robotvoetbal plaats. Zo zijn er competities voor 'humanoids', robots die met hun armen en benen op mensen lijken. Het spectaculairste voetbal vindt echter plaats in de 'Middle Size League'. De TU Eindhoven is momenteel wereldkampioen in deze ‘koningsklasse’. De wedstrijden worden gespeeld door teams van vijf tegen vijf tafelhoge voetbalrobots, die geheel zelfstandig voetballen, zonder enige menselijke sturing. Het spel is snel, tactisch en spannend om te zien.
Naast de voetbalcompetitie is er op de RoboCup ook een competitie voor zorgrobots en reddingsrobots. De zorgrobots moeten diverse huishoudelijke opdrachten zo goed mogelijk uitvoeren. Ze moeten mensen kunnen verstaan en herkennen, en bijvoorbeeld een koud biertje serveren. De reddingsrobots moeten slachtoffers vinden in een nagebootste rampsituatie, erachter komen hoe ze eraan toe zijn, en tegelijk de omgeving en gebouwen in kaart brengen, en daarna verslag uitbrengen. In dit filmpje zijn de diverse robots in actie te zien.
Het doel van de RoboCup is het aanjagen van de ontwikkeling van de robottechnologie. Daartoe wordt na de competities een congres gehouden, waar alle deelnemers hun kennis met elkaar delen. Het doel: in 2050 moet een team van voetbalrobots de menselijke wereldkampioen voetbal kunnen verslaan.
De deelnemers aan RoboCup 2013 komen uit landen over de hele wereld, waaronder Brazilië, China, Verenigde Staten, Canada, Duitsland, Mexico, Spanje, Portugal, Nederland, Zuid-Korea, Italië, Thailand, Indonesië, Iran, Australië, Japan, Verenigd Koninkrijk, Singapore, Zweden, Frankrijk, Taiwan, Zwitserland, Colombia, Chili en India. Nederland is vertegenwoordigd door meerdere teams van verschillende universiteiten.