Geplaagde Westra vindt titelprolongatie speciaal

Het prolongeren van zijn nationale tijdrittitel was woensdag voor Lieuwe Westra vooral een mentale opsteker. De Fries van Vacansoleil werd de laatste weken geteisterd door fysiek ongemak, maar de renner bleef in het Groningse Winsum desondanks de concurrentie voor. "Deze zege is speciaal", reageerde Westra, die op het podium werd geflankeerd door Niki Terpstra en Tom Dumoulin.

Westra liep twee weken geleden bij een valpartij in het Critérium du Dauphiné een barst in zijn ribben op. "Vervolgens ben ik thuis heel gericht gaan trainen en laat ik hier zien me ook zonder koers klaar te kunnen stomen voor dit werk", jubelde de 30-jarige Westra. "Het kwam vandaag van heel diep maar dat was het allemaal waard. Nu kan ik op naar de Tour."

Ploegleider Michel Cornelisse toonde bewondering voor Westra. "Ik heb heel veel respect voor hoe Lieuwe de knop omzette na die harde val in Dauphiné en minutieus dit kampioenschap voorbereidde. Het was verantwoord om te trainen maar ik weet zeker dat de blessures op de fiets nog veel pijn deden, zeker met de houding op de tijdritfiets."