FOK!filmtips van de dag: Hasta la Vista!

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

Drie jonge gasten houden van wijn en vrouwen. Het eerste proeven ze met plezier, maar het tweede hebben ze nog nooit mogen smaken. Onder het mom van een wijntour reizen de drie naar Spanje om eindelijk hun maagdelijkheid te verliezen. Niets zal hen tegenhouden. Zeker niet het feit dat de eerste blind is, de tweede in een rolstoel zit en de derde volledig verlamd is. De road movie Hasta la Vista! is te zien om 20.45 uur op Één.

Geschiedenisleraar Daniel Dunne werkt in een arme, zwarte buurt in Brooklyn. Hij bouwt een onwaarschijnlijke band op met de jonge studente Drey, een meisje van dertien jaar wiens broer in de gevangenis zit wegens drugshandel. Op een dag betrapt Drey haar leraar terwijl hij in de wc crack zit te roken. Het blijkt dat Daniel al een hele tijd worstelt met een drugverslaving die steeds meer van hem eist. Drey lijkt medelijden met haar leerkracht te voelen. Er ontwikkelt zich een voorzichtige, maar tedere vriendschap tussen de twee, die echter niet kan vermijden dat Daniel zichzelf steeds verder de vernieling in helpt.

Het drama Half Nelson is ontstaan uit de korte film Gowanus, Brooklyn uit 2004, die een prijs won op het Sundance Filmfestival. Shareeka Epps en Karen Chilton keerden terug in hun rollen van Drey en Drey's moeder. Matt Kerr, die in Half Nelson de vervangende leraar Mr. Light speelde, vertolkte in de korte film de hoofdrol van Daniel Dunne. Ryan Gosling sleepte voor zijn acteerprestatie een Oscarnominatie in de wacht voor Beste Acteur. Te zien om 23.00 uur op Één.

In de turbulente jaren twintig vertrekt de jonge Charles Ryder vanuit Londen naar Oxford, waar hij de charismatische, liederlijke Sebastian Flyte ontmoet. Tussen de beide studenten ontstaat een hechte vriendschap. Sebastian komt uit een aristocratische familie, woonachtig in het herenhuis Brideshead en Charles laat zich al snel verleiden tot deze wereld vol rijkdom. Sebastian en zijn zus Julia blijken echter gebukt te gaan onder hun streng katholieke moeder, Lady Marchmain. Hoewel Charles atheïst is, ziet Lady Marchmain in hem een betrouwbare vriend voor Sebastian. Gecharmeerd door de prachtige omgeving van Brideshead en verblind door de mooie Julia, raakt Charles steeds nauwer betrokken bij de stormachtige familieperikelen.

Dit drama, Brideshead Revisited, is gebaseerd op de klassieke roman van Evelyn Waugh. Het is niet de eerste verfilming: de gelijknamige Britse televisieserie uit 1981 was destijds een enorm succes. Te zien om 23.30 uur op Nederland 2.

Het is weekend en vijf studenten hebben de hele zaterdag straf gekregen. Onder de vijf bevindt zich een stuud, een prinses, een crimineel en een hele vreemde student. Ze hebben dus totaal niets in het gemeen behalve dan dat ze allemaal de zaterdag straf hebben, een essay moeten schrijven voor de directeur en dus de hele dag in de bibliotheek door moeten brengen. Doordat ze allemaal totaal verschillende achtergronden hebben zijn discussies en fricties natuurlijk onvermijdelijk.

De klassieker The Breakfast Club is om 00.05 uur te zien op BBC2.

Kickboxer, Pretty in Pink, Tango & Cash, Angels & Demons, When Harry Met Sally..., Kickboxer 2: The Road Back, Boot Camp, Hostage, Kickboxer 3: The Art of War, Dinner for Schmucks en Excessive Force zijn ook op de televisie te zien vanavond.