KLM-steward vast in Singapore voor drugssmokkel

Een Nederlander is in Singapore aangehouden. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag. Volgens De Telegraaf gaat het om een KLM-steward die na een vlucht op zijn hotelkamer bij een politie-inval is aangehouden voor harddrugssmokkel. In Singapore staat daar de doodstraf op.

De man krijgt bijstand van de Nederlandse ambassade. In 1994 werd de Nederlandse zakenman Johannes van Damme in Singapore opgehangen nadat hij schuldig was bevonden aan heroïnesmokkel. Daarmee was Van Damme de eerste Europeaan die sinds de onafhankelijkheid van Singapore in het land werd opgehangen.

In een dubbele bodem in zijn koffer was ruim vier kilo gevonden, terwijl vanaf vijftien gram de doodstraf geldt. Van Damme beweerde dat hij niet van de smokkel wist en was gebruikt door een zakenpartner.

Na zijn ophanging zei zijn geestelijk verzorger Guus van Bladel dat Van Damme wel degelijk wist dat er heroïne in zijn koffer zat. In een interview met Trouw stelde hij tien jaar later dat Van Damme erin is geluisd door zijn vrouw. Die zou hem met de Nigeriaanse maffia hebben klaargemaakt om te smokkelen.