Nederlander Muller verdachte in zaak Saab

De Nederlandse zakenman Victor Muller is een van de hoofdverdachten in een zaak rond belastingontduiking door Saab in Zweden. Dat meldt de Zweedse krant Svenska Dagbladet woensdag.

Muller is één van de twee oprichters van Spyker Cars. In 2011 werd hij ook de voorzitter van Swedish Automobile. Dat bedrijf werd gevormd na de overname van Saab door Spyker Cars in 2010. Saab ging in december 2011 failliet.

De Nederlander zou 690 duizend euro betaald hebben gekregen voor zijn advieswerkzaamheden tussen juli 2010 en oktober 2011. Dat geld werd betaald aan een bedrijf van Muller in een belastingparadijs, op de Nederlandse Antillen. Daardoor was sprake van ingewikkelde berekeningen voor belastingen en premies.

Volgens hoofdaanklager Olaf Sahlgren wordt Muller gehoord in verband met een mogelijk misdrijf. Muller zelf zei 'geen commentaar' te hebben.

Afgelopen week klaagde Sahlgren oud-Saab-topman Jan Jonsson, juriste Kristina Geers en de financiële topman Karl Lindstrom aan wegens 'ernstige belastingontduiking'.