Oneerlijke concurrentie harder aangepakt

Werkgevers die oneerlijk concurreren op arbeidsvoorwaarden, buitenlandse werknemers onderbetalen of uitbuiten worden harder aangepakt. Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (PvdA) presenteerde hiervoor vrijdag een actieplan aan de Tweede Kamer.

In het sociaal akkoord dat het kabinet donderdag met werkgevers en werknemers sloot, worden schijnconstructies met buitenlandse werknemers verboden. Polen die via een Pools uitzendbureau in de Nederlandse tuinbouw werken, moeten hetzelfde salaris ontvangen als Nederlanders. Want, zegt Asscher: "Voor gelijk werk moeten gelijke arbeidsvoorwaarden gelden."

De minister gaat maximaal 35 inspecteurs extra inzetten om het verbod te handhaven. Ook wordt de regelgeving aangescherpt. Oneerlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden moet hiermee worden voorkomen. Sommige bedrijven dragen nu veel minder sociale premies af door hun werknemers bijvoorbeeld via een Cypriotisch uitzendbureau voor zich te laten werken.

Asscher wil eveneens afspraken maken met Polen, Roemenië en Bulgarije om de bestaande samenwerking te versterken. In het actieplan staat verder dat de Sociale Verzekeringsbank extra mensen gaat inzetten om fraude met betaling van premies in het buitenland aan te pakken. De minister vraagt voor de zomer een advies aan de Stichting van de Arbeid over het verbeteren van de cao-naleving en -handhaving.