Teeven hekelt kritiek op gevangenisplannen
Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) hekelt de kritiek van de oppositiepartijen op de vrijdag aangekondigde plannen voor het gevangeniswezen. Met name het CDA kreeg ervan langs. "De partij heeft vorig jaar in het Lenteakkoord zelf getekend voor elektronische detentie." Om elektronische detentie mogelijk te maken heeft hij wel de hulp van de oppositie nodig.
Teeven deed zijn uitspraken zaterdag in het radioprogramma TROS Kamerbreed. Het grootste deel van zijn voorstellen kan volgens hem gewoon worden ingevoerd, aangezien daar geen wetswijziging voor nodig is. Het gaat dan om het plaatsen van meerdere personen op één cel en het terugbrengen van het aantal inrichtingen.
Voor de invoering van elektronische detentie ligt dat anders, erkende de staatssecretaris. Regeringspartijen VVD en PvdA hebben geen meerderheid in de Eerste Kamer. Hij ontkent dat hij 'met de pet in de hand' rond moet. Wijzigingen zijn volgens Teeven mogelijk, maar hij houdt vast aan een bezuiniging van 340 miljoen euro per jaar.
Teeven, zelf van oudsher tegenstander van elektronische detentie, noemt de detentievorm een 'noodzakelijk kwaad'. Het is de keerzijde van de medaille als je niet wilt bezuinigen op de politie. Teeven wijst er verder op dat het proefverlof dan wordt afgeschaft. "Dat gaat nu om zeshonderd mensen per jaar. We weten nu vaak helemaal niet waar ze zijn."
Behalve het CDA kon ook D66 op kritiek van Teeven rekenen. Bij de invoering van het plaatsen van meerdere gevangenen in één cel, op vrijwillige basis, was die partij tegen. Maar nu onderzoek volgens Teeven uitwijst dat het positieve effecten heeft, zou de partij hem de ruimte moeten geven om het uit te breiden. "Als je ziet dat het werkt, zeg dan: staatssecretaris, ga je gang en probeer het goedkoper te maken."
Teeven gaf D66-Kamerlid Gerard Schouw wel gelijk dat er ook over enkele jaren genoeg cellen moeten overblijven. Dat criminelen hun celstraf ontlopen vanwege cellentekort is een situatie die we nooit meer willen in Nederland, zei hij. Mocht de behoefte aan gevangeniscapaciteit groeien, bijvoorbeeld doordat de politie meer verdachten aanlevert, dan blijven inrichtingen mogelijk open. "Maar zover kunnen we nu niet in de toekomst kijken."
De plannen van Teeven hebben gevolgen voor 3700 medewerkers van de Dienst Justitiële Inrichtingen. Dertienhonderd van hen kunnen waarschijnlijk elders worden geplaatst, voor de rest is de toekomst onzeker. Het aantal plaatsen voor gevangenen slinkt van 12.595 naar 10.917 in 2018. De Bijlmerbajes in Amsterdam gaat dicht, net als onder meer gevangenissen in Tilburg, Alkmaar, Arnhem en Balkbrug.