Teeven: Nederland blijft veilig

Het blijft veilig in Nederland. Daar zet staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) nog steeds zijn handtekening onder, zei hij vrijdagavond in Nieuwsuur.

Teeven maakte vrijdag bekend 340 miljoen euro te willen bezuinigen op het gevangeniswezen. Daardoor moeten 3700 mensen van baan veranderen. Verschillende gevangenissen gaan dicht. Het aantal plaatsen voor gevangenen slinkt van 12.595 naar 10.917 in 2018. Eerder werd al bekend dat justitie meer gaat werken met enkelbanden voor gedetineerden.

Volgens de staatssecretaris komt de fikse bezuiniging op het gevangeniswezen doordat niet wordt bezuinigd op de politie. Het pijnlijkst vindt hij dat 3700 mensen van baan moeten veranderen. Daarvan zullen 1300 binnen de Dienst Justititële Inrichtingen kunnen blijven werken, maar voor 2400 mensen geldt dat niet. Dat is het meest pijnlijke. We willen echt mensen van werk naar werk leiden."

Over de gedetineerden die een enkelband krijgen, gaf Teeven aan dat die moeten gaan werken. "Er zijn heel veel zaken waarvoor geen vrijwilligers meer te vinden zijn. Daarvoor kun je heel goed mensen met een enkelband inzetten." Die mensen kunnen 's avonds dan wel thuis op de bank van een biertje genieten, gaf de staatssecretaris toe.

Vrijdag werd ook bekend dat gevangenen moeten gaan betalen voor de kosten van hun celstraf en enkelband. Volgens de staatssecretaris zullen sommige gedetineerden terwijl ze in de gevangenis zitten al kunnen betalen. De meesten zullen echter pas na het uitzitten van hun straf met geld op de proppen kunnen komen. Dit plan moet jaarlijks 7,3 miljoen euro opleveren, aldus Teeven."Dat is veel geld, maar dat gaat lukken."