'Ruim tachtig procent huishoudens levert in'

Van de Nederlandse huishoudens heeft 83 procent dit jaar minder te besteden dan een jaar eerder. Dat meldt RTL Nieuws vrijdagavond op basis van berekeningen die de redactie maakte met de deze week gepubliceerde cijfers van het Centraal Planbureau.

De koopkracht van de meeste Nederlandse gezinnen daalt voor het vierde jaar op rij. Van de 7,7 miljoen huishoudens hebben er dit jaar 6,4 miljoen minder te besteden dan in 2012.

Volgens de berekeningen van RTL Nieuws worden veel mensen extra hard getroffen. Zo krijgen 1,3 miljoen huishoudens te maken met een koopkrachtverlies van meer dan drie procent in een jaar. Mensen met kinderen gaan er meer op achteruit dan mensen zonder kinderen. Dat heeft te maken met de beperking van de kinderopvangtoeslag en de bevriezing van de kinderbijslag.

Verder worden werkende stellen meer geraakt dan alleenstaanden. Van die laatste groep gaat 35 procent er dit jaar juist op vooruit. Gepensioneerden hebben fors minder te besteden, vooral mensen met een pensioen boven op hun AOW.