Kamer wil onderzoek naar pedofiele vrouwen

Een Kamermeerderheid van VVD, CDA, SP en D66 wil dat er een snel een uitgebreid onderzoek komt naar pedofilie onder vrouwen. Dat stellen de partijen naar aanleiding van een uitzending van het SBS-programma Undercover in Nederland.

In de aflevering, die zondag wordt uitgezonden, is te zien hoe onderzoeksjournalist Alberto Stegeman een pedofiele vrouw op het spoor komt via Marthijn Uittenbogaard van de door de rechtbank verboden pedofielenvereniging Martijn. Hij reageerde op een mail van Stegeman die in de hoedanigheid van een pedofiele vrouw om hulp vraagt. De hulpverleenster waar hij naar wordt doorverwezen blijkt vervolgens zelf pedofiel. Ze biedt zelfs een 2-jarig kind aan om seks mee te hebben.

De politici reageren geschokt op de uitzending. Volgens SP-Kamerlid Nine Kooiman gaat men er ten onrechte van uit dat het meestal om mannelijke pedofielen gaat. "Hulpverlening, politie en justitie richt zich ook vaak op mannen. Ze weten niet hoeveel vrouwen er zijn en hoe ze te werk gaan. Het is te onbekend en daarom is onderzoek snel nodig", reageert ze via het programma.

CDA'er Peter Oskam noemt het 'te walgelijk voor woorden' en pleit ook voor meer onderzoek. Magda Berndsen (D66) wil dat er een kwalitatieve hulplijn komt om pedofielen echt te helpen in plaats van te stimuleren.