BREIN haalt minder websites offline
Stichting BREIN heeft vorig jaar iets minder websites waar mensen muziek en films konden uitwisselen verwijderd weten te dreigen van internet. In 2012 werden in totaal 571 sites offline gehaald, zo'n dertig minder dan een jaar eerder. Dat blijkt dinsdag uit de jaarcijfers van de stichting, die zegt piraterij op het internet aan te pakken.
Het ging in alle gevallen om file-sharingsites, streaming en downloadsites die toegang verschaften tot illegale bestanden, die in Nederland overigens legaal gedownload mogen worden. De sites werden in de meeste gevallen door de provider zelf verwijderd. Ook werden zo'n veertigduizend advertenties naar illegale kopieën offline gehaald. In 37 gevallen wordt onderzoek gedaan of de aanbieder strafrechtelijk kan worden vervolgd.
In totaal deed Brein 651 onderzoeken naar vermeende illegale handel van kopieën van muziek, film, tv-series, boeken en games. Volgens de stichting komt de handel van kopietjes op straatmarkten nog maar nauwelijks voor. Volgens ooggetuigen op rommelmarkten klopt die claim in het geheel niet, afgezien van het feit dat straathandel in films en muziek iets is van een jaar of 15 geleden.
Eerder bleek dat BREIN nogal ruim omgaat met haar interpretatie van 'illegaal'. Niet alleen is het downloaden van films en muziek in Nederland helemaal niet verboden, maar ook bleek BREIN zonder blikken of blozen advertenties van sites als marktplaats eenvoudigweg te laten verwijderen als men alleen maar dácht dat het materiaal illegaal was. Hierdoor zijn veel advertenties onnodig en onterecht verwijderd.
Hoewel BREIN graag in de media meldt hoe goed ze wel niet bezig zijn, blijkt in de praktijk dat downloaden en filesharing alleen maar in populariteit toeneemt. Ook is de beschikbaarheid van het materiaal niet afgenomen en zijn sites als the Pirate Bay, die door Brein met succes werd gecensureerd, gewoon bereikbaar voor iedereen.