Voetbalclub AGOVV failliet verklaard

De voetbalclub AGOVV Apeldoorn is dinsdag door de rechtbank in Zutphen failliet verklaard. De Gelderse club uitkomend in de Jupiler League had één miljoen euro nodig om het seizoen af te maken.  De leiding van de club uit Apeldoorn was niet op de zitting in Zutphen aanwezig.

De club kampte met een belastingschuld van 400.000 euro. De Belastingdienst had in december al het faillisement voor de Apeldoorners aangevraagd. Daarnaast heeft AGOVV nog anderhalf miljoen euro schuld uitstaan bij derden. 

Het reddingsplan van directeur Henk Timmer werd direct door de gemeente afgewezen. Ook weigerde de gemeente Apeldoorn de velden van de amateurtak van de club terug te kopen. Timmer praatte wel met geldschieters, maar zij waren alleen bereid te investeren als er op Sportpark Berg en Bos een multifunctioneel sportpark zou ontstaan. Dat park was een onderdeel van het eerder afgewezen plan.

Nu de club failliet is verklaard zal de KNVB de licentie intrekken en mag AGOVV niet meer deelnemen aan de competitie. Alle wedstrijden die De Blauwen hebben gespeeld, zullen als niet gespeeld worden beschouwd. Dit heeft gevolgen voor de stand in de Jupiler League. 

AGOVV kampte sinds de terugkeer in het betaald voetbal in 2003 al vaker met grote financiële problemen. In 2007 werd ook al een dreigend faillissement afgewend. In 2010 en vorig jaar stond de club ook al onder grote druk. AGOVV is al derde Jupiler League-club in relatief korte tijd die failliet wordt verklaard. Eerder viel het doek voor Haarlem (januari 2010) en RBC Roosendaal (juni 2011).