Israël verhevigt aanvallen Gaza

Israël heeft zaterdagochtend bijna tweehonderd luchtaanvallen uitgevoerd op de Gazastrook. Onder andere het kantoor van de Hamas-premier van Gaza, een hoofdkwartier van de politie en een uitgebreid netwerk van smokkeltunnels waren doelwit van de aanvallen.

Opstandelingen in Gaza slaagden er vrijdag in Jeruzalem te bereiken met hun raketten. Nu zowel Tel Aviv als Jeruzalem binnen bereik van de strijders van Hamas liggen, slaat Israël des te krachtiger terug. Een bloedige escalatie van de vijandigheden lijkt bijna overmijdbaar.

De Israëlische krijgsmacht heeft duizenden reservisten opgeroepen en blijft wapenopslagplaatsen en ondergrondse raketlanceerinstallaties in Gaza onafgebroken bestoken. Aan de Israëlische kant van de grens met Gaza is een grootschalige mobilisatie gaande.

Opstandelingen in Gaza hebben de afgelopen week zo'n vijfhonderd raketten op Israël afgevuurd. Voor het eerst beschikken zij over geavanceerdere projectielen met een groter bereik, waardoor nu ook op Tel Aviv en Jeruzalem kan worden gemikt.

De beschietingen van zaterdagochtend hebben aan tien mensen, onder wie acht opstandelingen, het leven gekost, zei woordvoerder van de gezondheidsdiensten in Gaza Ashraf al-Kidra. Tientallen raakten gewond. Sinds het begin van de vijandigheden zijn nu veertig Palestijnen, onder wie dertien burgers, en drie Israëlische burgers omgekomen.


Israël voert beschietingen op Gaza op (Foto: Novum)