Huisartsen kritisch op kosten laatste levensjaar

Bij het bepalen of een patiënt een behandeling krijgt, moet niet alleen worden bekeken of hij er langer door blijft leven. "Wat we zien is dat de zorgkosten in het laatste levensjaar enorm toenemen", zegt voorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging Steven van Eijck donderdag in een interview met het AD.

Op de zorg kan volgens hem voor miljarden worden bezuinigd als de behandeling zich in het laatste jaar op pijnbestrijding richt. Als voorbeeld noemt hij een chemotherapie die enkele maanden levensverlenging geeft. "Dat kost vijftigduizend euro, terwijl het de vraag is wat de patiënt er aan heeft."

Ook is het volgens hem de vraag of een 85-jarige nog veel heeft aan een nieuwe heup, aangezien dat gepaard gaat met een langdurige revalidatie. De kwaliteit van het leven moet volgens hem het uitgangspunt worden in plaats van de duur van het leven. Door nieuwe technologie is meer mogelijk, maar de vraag is volgens hem of dat ook altijd moet worden gedaan.

Daar ziet hij een belangrijke rol voor huisartsen. Die kunnen de patiënt wijzen op de mogelijkheid dat een medisch ingrijpen een verslechtering van het leven kan betekenen of dat een operatie aan het hart fataal kan uitpakken. Medisch specialisten zouden vooral kijken naar wat mogelijk is en dat zou tot veel overbehandeling leiden.