Parade in Amsterdam start zonnig en druk

De Parade in Amsterdam is vrijdagavond zonnig en goed bezocht van start gegaan. Bij de ingang van het terrein van het reizende theaterfestival stonden al vroeg op de avond lange rijen wachtenden. Het waren vooral hippe, hoogopgeleide, werkende vrouwen met hun aanhang. Het is dan ook nergens anders minder verbazend om iemand in de lange rij voor de wc te horen zeggen 'ik weet niet welke krant jij leest, maar ehh...'.

De inleidende woorden waarmee het festival in de hoofdstad van start ging, stonden niet geheel onverwacht in het teken van de bezuinigingen op de cultuursector, die vooral in de podiumkunsten worden gevoeld. "De Parade is een voorbeeld van briljant cultureel ondernemerschap. Kunnen er geen hekken om de hele Amsterdamse binnenstad? En dan entree heffen?"

Ook werd gevraagd hoe Nederland zo'n boos land is geworden. "We schrijven klachtenbrieven met niet een of twee, maar 44 uitroeptekens!" Toeschouwers van het welkomstpraatje werden desalniettemin de avond in gestuurd met de zalvende woorden 'denk vrij, denk onafhankelijk. Welkom op de Parade'.

Een manier om de algemeen heersende boosheid even te vergeten, is doorgaans door te lachen. Dat kon bij de voorstelling Rundfunk?. De tweemansact van Yannick van de Velde en Tom van Kalmthout rekende in verschillende sketches in rap tempo af met vrijwel alle vooroordelen die er zijn. Eerst over 'het land' Afrika, toen over allochtonen, homoseksuelen, Duitsers en voetballers.

Aanwezige Thomas Acda raadde de show na afloop aan op Twitter. "Gaat t zien! Geweldig gelachen!", schreef hij. Ook pijnlijke momenten, bijvoorbeeld over slecht ouderschap, werden in de sketches niet ontweken. "Papa en mama gaan scheiden. En Sinterklaas bestaat niet. En Bello is niet naar het asiel, hij is dood. En die kip die je zo lekker vond met kerst? Dat was een konijn. Nee dat is niet waar. Het was Bello."

In het dialoogloze, maar muzikaal beeldende stuk Het Perron werd op een verrassende manier ingespeeld op de herkenbare stationmomenten van de regelmatige treinreiziger, met omroepberichten die geleidelijk aan zelf een personage worden.

In het Martin Luther Kingpark zijn tot 26 augustus nog shows te zien met Ellen ten Damme, Lieke van Lexmond en Ali B.