[Tour] Valverde wint na lange solo

Alejandro Valverde heeft de zeventiende etappe in de Tour de France, van Bagnères-de-Luchon naar Peyragudes, gewonnen. Na een lange solo kwam de Spanjaard van Movistar alleen over de finish. Thomas Voeckler kan na vandaag de bolletjestrui niet meer ontgaan.

Vanuit de start probeerden een aantal renners weg te komen. Albert Timmer kreeg een gaatje en zijn maximale voorsprong was vijftien tellen, maar hij werd snel weer gegrepen. Daarna waren er meerdere renners die op avontuur wilden gaan, maar niet weg konden blijven. De eerste berg van de dag was de Menté, een col van de eerste categorie. Een omvangrijke ploeg reed aan de voet van de klim weg met daarin Rolland, Leipheimer, Cobo en Voeckler.  Ten Dam wist zich ook bij de groep te voegen. Het verschil met het peloton, waar Sky het tempo maakte, was echter niet groot en ze werden gauw weer ingelopen.

Net onder de top demarreerde Kessiakoff. Voeckler en Rolland konden de Zweed ternauwernood volgen. Voeckler zette aan vlakbij de top en kwam voor Kessiakoff boven. In de afdaling ontstond er een kopgroepje met Casar, Martinez, Costa, Valverde, Kessiakoff, Voeckler en Péraud. Vervolgens was het Nibali die uit het peloton ontsnapte en bij de kopgroep aansloot. De andere koplopers waren echter niet blij met Nibali in de kopgroep en uiteindelijk liet de Italiaan zich dan ook terugzakken. De voorsprong van de kopgroep liep daarna op naar 51 seconden. Uit het peloton ontsnapten vervolgens Hoogerland, Ten Dam en even later ook Vinokourov. Het bleef onrustig want de volgenden die wegsprongen waren Weening, Leipheimer en Chris Anker Sörensen.

De tweede berg van de dag, Les Ares, was van de tweede categorie. De groep met Weening, Hoogerland en Ten Dam had een kleine minuut achterstand op de kopgroep. Het peloton volgde 45 seconden daarachter. Voeckler was als eerste boven voor Kessiakoff. De groep met de drie Nederlanders zaten daar 45 seconden achter, het peloton op één minuut en twintig seconden. Weening reed in de afdaling weg en sloot even later aan bij de kopgroep. Met nog 77 kilometer voor de boeg had de kopgroep ruim twee minuten op het peloton. De groep met Hoogerland en Ten Dam zat op negentien seconden van de koplopers en zij sloten even later aan. Het verschil tussen de kopgroep en het peloton liep langzaam terug.

De zwaarste col van de dag was de Port de Balés, van de buitencategorie. Kadri, Azanza en Izaguirre wisten zich los te maken van de kopgroep. Ze kregen een maximale voorsprong van 41 tellen op de rest van de kopgroep, maar daarna liep het terug. Nadat Kadri ging versnellen kon alleen Izaguirre mee en moest Azanza lossen. In de groep achter de twee koplopers moesten Hoogerland en Ten Dam lossen. Valverde, Costa, Leipheimer en Martinez gingen onderweg naar de twee koplopers en konden aansluiten. Weening, die een erg sterke indruk maakte, en Vinokourov zaten in de groep daarachter.  

Zo'n drie kilometer onder de top waren het de ploeggenoten Costa en Valverde die aan kop reden. Valverde ging daarna alleen verder. In het peloton was het Liquigas dat de regie voerde en het verschil met de kop werd alsmaar kleiner. Op de top was het verschil van Valverde met Voeckler en Kessiakoff 1,47, het peloton volgde op ruim twee minuten. In de afdaling vergrootte Valverde zelfs nog zijn voorsprong. De laatste berg van de dag was de Peyragudes van de eerste categorie. Tien kilometer voor de meet demarreerde Vanendert uit de groep Wiggins, waarschijnlijk als springplank voor Vandenbroeck. De voorsprong van Valverde liep snel terug. De groep Wiggins werd steeds kleiner. Brajkovic en Zulbedia moesten lossen en ook Evans had het moeilijk. Vandenbroeck demareerde vervolgens richting Vanendert en de groep Wiggins brak. Evans moest definitief lossen.

Zeven kilometer voor de meet was de voorsprong van Valverde nog maar anderhalve minuut. De paar kilometer daarna bleef het verschil stabiel. In de groep met Wiggins was de drager van de gele trui zelf die aan kop reed. Nibali en Van Garderen konden moeilijk mee terwijl Valverde drie kilometer voor de finish nog maar een minuutje voorsprong had. Nibali wist zich nog wat te herpakken. Wiggins had het moeilijk en Froome, die een sterkere indruk maakte, wachtte even op zijn kopman. Wiggins leek leeg te zijn en kon het tempo van Froome niet bijhouden waardoor Froome zijn tempo wat moest indammen. Pinot wist zich bij het tweetal aan te sluiten. Valverde wist een kleine voorsprong te behouden en kwam als verdiende winnaar over de streep. Froome en Wiggins kwamen op 18 seconden achterstand als de nummers twee en drie over de meet.

Uitslag zeventiende etappe

# Naam Ploeg Land Tijd
1 Alejandro Valverde MOV SPA 4.12,11
2 Chris Froome SKY GB +0.18
3 Bradley Wiggins SKY GB z.t.
4 Thibaut Pinot FDJ FRA +0.22
5 Pierre Rolland EUR FRA +0.25
6 Jurgen v.d. Broeck LOT BEL z.t.
7 Vincenzo nibali LIQ ITA +0.37
8 Tejay van Garderen BMC VS +0.54
9 Chris Horner RSh VS +1.01
10 Daniel Martin GAR IER +1.10

Algemeen klassement

# Naam Ploeg Land Tijd
1 Bradley Wiggins SKY GB 78.28.02
2 Chris Froome SKY GB +2.05
3 Vincenzo Nibali LIQ ITA +2.41
4 Jurgen v.d. Broeck LOT BEL +5.53
5 Tejay van Garderen BMC VS +8.30
6 Cadel Evans BMC AUS +9.57
7 Haimar Zubeldia RSh SPA +10.11
8 Pierre Rolland EUR FRA +10.17
9 Janez Brajkovic AST SLO +11.00
10 Thibaut Pinot FDJ FRA +11.46