[Tour] Greipel Sagan de baas

De dertiende etappe van de Tour de France, van Saint-Paul-Trois-Châteaux naar Le Cap d'Agde over 217 kilometer, is gewonnen door André Greipel. De Duitser bleef Sagan net voor in de eindsprint. Bradley Wiggins behield de gele trui.

Er ontstond een kopgroep van zeven man bestaande uit Engoulvent, Bouet, Urtasun, Dumoulin, Ladagnous, Mørkøv en de Nederlander Roy Curvers. Pineau wist zich bij de kopgroep te voegen en het verschil met het peloton liep al gauw op tot boven de tien minuten. Dat was ook de maximale voorsprong, want daarna liep het terug.

Op zo'n 65 kilometer voor de meet was het verschil nog zo'n twee minuten. Mørkøv reed vervolgens weg bij de kopgroep en wist gelijk een gat te slaan dat maximaal een minuut was op de kopgroep. Zo'n 32 kilometer voor de meet brak het peloton vanwege de wind. Hierdoor ontstonden er verschillende waaiers. 25 kilometer voor de meet werden de zeven koplopers bijgehaald door het eerste peloton. De voorsprong van Mørkøv op dat peloton was nog een kleine minuut.

Op de enige berg van de dag, eentje van de derde categorie, ontsnapte Menchov uit het peloton. Hij wist Mørkøv bij te halen en Evans en Van den Broeck volgden. Wiggins, Nibali, Froome en Van Garderen sloten zich later aan. Van den Broeck kwam als eerste boven voor Evans. In de afdaling werd de voorste groep weer groter. Albasini en Vinokourov sprongen vervolgens weg. Op 7,5 kilometer voor de meet was hun voorsprong 14 seconden.

Door het gejaag van het peloton brak dat wederom in stukken en ook de wind deed de groep geen goed. 2,5 kilometer voor de streep werden Albasini en Vinokourov alsnog ingelopen. Vervolgens was het Luis-Leon Sánchez die wegsprong. De renner van Rabobank kreeg een klein gaatje en kreeg gezelschap van Gretsch van Argos-Shimano. De voorsprong van de twee was echter klein en ze werden teruggepakt in de laatste kilometer. In de eindsprint was het Greipel vervolgens die net Sagan de baas bleef.

Uitslag dertiende etappe

# Naam Ploeg Land Tijd
1 André Greipel LOT DUI 4.57,59
2 Peter Sagan LIQ SLW z.t.
3 Edv. Boasson Hagen SKY NOO z.t.
4 Sébastien Hinault AG2 FRA z.t.
5 Daryl Impey ORI ZAf z.t.
6 Julien Simon SAU FRA z.t.
7 Marco Marcato VAC ITA z.t.
8 Philippe Gilbert BMC BEL z.t.
9 Peter Velits OPh SLW z.t.
10 Danilo Hondo LAM DUI z.t.

Algemeen klassement

# Naam Ploeg Land Tijd
1 Bradley Wiggins SKY GB 59.32.32
2 Chris Froome SKY GB +2.05
3 Vincenzo Nibali LIQ ITA +2.23
4 Cadel Evans BMC AUS +3.19
5 Jurgen v.d. Broeck LOT BEL +4.48
6 Haimar Zubeldia RSh SPA +6.15
7 Tejay van Garderen BMC VS +6.57
8 Janez Brajkovic AST SLO +7.30
9 Pierre Rolland EUR FRA +8.31
10 Thibaut Pinot FDJ FRA +8.51