'Van Marwijk gaat schoon schip maken bij Oranje'

Mocht Bert van Marwijk aanblijven als bondscoach van het Nederlands elftal, dan komt een fors aantal spelers niet meer voor in zijn plannen. Naast de op leeftijd zijnde Mark van Bommel en Joris Mathijsen zouden ook Rafael van der Vaart, John Heitinga en Klaas-Jan Huntelaar moeten vrezen voor hun plaats bij Oranje. Dat vertelde voetbalanalist Johan Derksen maandagavond bij het televisieprogramma VI Oranje op basis van bronnen binnen het Nederlands elftal.

Volgens Derksen zou Heitinga geslachtofferd worden vanwege zijn zwakke prestaties op het EK. Huntelaar en Van der Vaart moeten het veld ruimen, omdat ze op een verkeerde manier hun onvrede over hun reserverol geuit zouden hebben. Naar verluidt kunnen ook Wilfred Bouma, Khalid Boulahrouz en Dirk Kuijt Oranje uit hun hoofd zetten.

De toekomst van het Nederlands elftal staat ter discussie, nadat ernstig werd teleurgesteld op het EK. Alle groepswedstrijden werden verloren en na de uitschakeling kwamen al verschillende verhalen over de slechte sfeer binnen de selectie naar buiten.

Het is nog onduidelijk of Van Marwijk de teleurstellende prestaties moet bekopen met een vertrek. Volgens het Algemeen Dagblad blijft Van Marwijk in principe aan. Van Marwijk en de KNVB zouden wel in gesprek zijn over een bijstelling van het huidige beleid. KNVB-directeur Bert van Oostveen liet direct na het debacle al weten dat Van Marwijk wel wat krediet verdient.