Nokia schrapt tienduizend banen

Nokia schrapt de komende anderhalf jaar wereldwijd tienduizend banen. Dat heeft de Finse mobieltjesfabrikant donderdag bekendgemaakt. Daarnaast worden onderzoekslocaties in Duitsland en Canada en de fabriek in de Finse stad Salo gesloten.

De ingrepen zijn onderdeel van een grote reorganisatie die de fabrikant weer winstgevend moet maken. De afgelopen jaren heeft Nokia veel marktaandeel verloren aan Samsung en Apple, die met hun smartphones veel consumenten hebben aangetrokken.

In totaal moet eind volgend jaar 1,6 miljard euro aan kosten zijn gesneden. In de eerste drie maanden van dit jaar rondde Nokia al een bezuinigingsoperatie van zevenhonderd miljoen euro af.

Om meer telefoons te verkopen wordt meer ingezet op de markten waar Nokia nu al sterk is. Nokia gaat daarnaast meer smartphones uitbrengen onder de naam Lumia, variërend in prijs. Het blijft inzetten op Windows Phone als besturingssysteem. Nokia verkoopt daarnaast het luxemerk Vertu aan het private-equitybedrijf EQT VI, om zich meer te kunnen concentreren op het eigen merk.


Nokia schrapt tienduizend banen (Foto: Novum)