Spelersvakbond vreest Oost-Europees racisme tijdens EK

Theo van Seggelen, de secretaris-generaal van de vakbond voor voetballers FIFPro, heeft zijn twijfels uitgesproken over een goed verloop van het Europees Kampioenschap voetbal in Oekraïene en Polen. Hij vreest voornamelijk voor het racisme dat in die landen heerst ten opzichte van bepaalde spelers, en voor het gedrag van de Poolse en Oekraïense fans tegenover die van andere landen.

FIFPro publiceerde in februari dit jaar een onderzoek naar de wereld rondom het voetbal in Oost- en Zuid-Europa, waaruit bleek dat 9,6% van alle spelers weleens is mishandeld vanwege hun ras. Volgens Van Seggelen moet men hopen dat de supporters die verantwoordelijk zijn voor het racisme in Oost-Europa, niet dezelfde zijn als zij die de wedstrijden van het EK bezoeken. "Ik weet zeker dat de fans van de geplaatste landen geen probleem zullen zijn (...) Maar als de meerderheid uit die twee landen komen, dan ben ik er niet honderd procent van overtuigd dat er geen incidenten plaats gaan vinden, zelfs niet in de stadions."

Voor heengereisde supporters zou het toernooi niet bepaald sfeervol zijn; "Oekraïene is niet de ideale plek voor dit soort evenementen," zegt Van Seggelen. Sommige wedstrijden worden ver weg van de steden afgewerkt en fans zouden vooral daar in de problemen kunnen komen met Poolse, dan wel Oekraïense hooligans. Ook op de keuze van stadions heeft Van Seggelen kritiek. Zo wordt Nederland-Duitsland afgewerkt in het kleinste stadion van het toernooi, met een capaciteit van 38.500 plaatsen. "Voetbal draait om de fans, en ik wil niet te kritisch zijn, maar hoe kan het dat dit soort wedstrijden, die het hoogtepunt van het toernooi zijn, in deze stadions in the middle of nowhere worden gespeeld?"

Op 8 juni begint het EK, maar de stroom aan kritiek op de gastlanden houdt niet op. Vorige week haalde UEFA-baas Michele Platini uit naar Oekraïense hoteliers door ze 'bandieten en boeven' te noemen, omdat ze exorbitante prijzen vragen voor een overnachting. Ook voor van Seggelen is het racisme, hooliganisme en de keuze van stadions niet het enige probleem; zo zouden er problemen met vervoer zijn en spreken volgens hem de inwoners van de gastlanden geen andere talen dan hun eigen.