SP wil zorgpremie fors verlagen

De zorgpremie kan veel lager. Dat zegt de SP, die dinsdag drie voorstellen hiervoor heeft gepresenteerd. In alle drie varianten wordt het inkomensafhankelijke deel van de premie belangrijker en verdwijnt de zorgtoeslag.

In een van de voorstellen gaat de nominale premie van zo'n 1250 euro naar vierhonderd euro per jaar. In een ander voorstel gaat de premie zelfs naar honderdvijftig euro per jaar. Daartegenover staat dat het inkomensafhankelijke deel, dat via het loonstrookje wordt geïnd, belangrijker wordt.

Volgens de SP, die de plannen heeft laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB), zou driekwart van de Nederlanders erop vooruitgaan. "Een groot voordeel is ook dat het zinloos rondpompen van geld wordt gestopt. De zorgtoeslag is niet meer nodig", stelt SP-Kamerlid Renske Leijten.

Het CPB tekent bij de plannen aan dat het 'kostenbewustzijn' zal verminderen. "Van de huidige premie gaat een duidelijk signaal uit dat zorg kostbaar is. Van een maandpremie van 12,50 euro gaat eerder het signaal uit dat zorg vrijwel niets kost."

Leijten wil de SP-voorstellen bespreken tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie van Volksgezondheid, deze week in de Tweede Kamer.