Coffeeshops kritisch op wietverbod

Coffeeshops zien het verbod op sterke wiet niet direct zitten. Bestuurslid van het Landelijk Overleg Coffeeshopbonden Marc Josemans spreekt donderdag in de Volkskrant van 'onbehoorlijk bestuur'.

Hij zegt in de krant voor een verbod op cannabis met een thc-gehalte boven de vijftien procent te zijn. Maar dan moet de handel in wiet volgens hem wel worden gereguleerd 'zodat we de mogelijkheid krijgen het te controleren'.

SP-Kamerlid Nine Kooiman noemt het verbod 'vreselijk dom en gevaarlijk'. Zij vreest dat een groot deel van de gebruikers de illegaliteit in wordt geduwd. Het zou voor de volksgezondheid beter zijn het gebruik te reguleren en controleren.

Het CDA is net als de PVV positief. Maar de gedoogpartner zet wel vraagtekens bij de uitvoerbaarheid van plan.

Het kabinet wil een fors deel van de nederwiet betitelen als harddrug, meldde RTL Nieuws donderdag op basis van ingewijden. Vrijdag bespreekt de ministerraad een voorstel om coffeeshops te verbieden softdrugs met meer dan vijftien procent werkzame stof thc te verkopen.

Minder sterke wiet wordt nog wel gedoogd. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) neemt een advies van de commissie-Garretsen over. De commissie concludeerde in juni dat de risico's op verslaving en psychoses door het hoge thc-gehalte onaanvaardbaar hoog zijn.

De in Nederland gekweekte wiet heeft in de loop der jaren een steeds hoger thc-gehalte gekregen. Een groot deel komt daardoor boven de grens van vijftien procent. Vrijwel alle nederwiet zou door de maatregel worden verboden.


Coffeeshops kritisch op wietverbod (Foto: Novum)