Nederland gevaarlijkste land in Europa

Nederland heeft van alle landen in de Europese Unie de grootste kans getroffen te worden door een natuurramp. Dat blijkt uit de vrijdag in Brussel gepresenteerde World Risk Index van de United Nations University.

In de index staan bijna alle landen gerangschikt naar het risico dat zij lopen op overstromingen, aardbevingen en ander natuurgeweld. De eilandstaat Vanuatu in de Stille Oceaan voert de lijst aan, gevolgd door Tonga en de Filipijnen. De Golfstaat Qatar heeft de minste kans te worden getroffen door een natuurramp.

Nederland staat in de lijst op plaats 69. Gezien de lage ligging hoort Nederland weliswaar bij de vijftien gevaarlijkste landen ter wereld, maar doordat Nederland goed in staat is zich tegen overstromingen te wapenen, valt de uiteindelijke positie een stuk lager uit, zeggen de onderzoekers. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld Japan.

Albanië is het enige Europese land waar het risico groter is dan in Nederland. Op zichzelf is Albanië minder gevaarlijk, maar het land is minder goed voorbereid.