Nederlander heeft maar weinig vrije dagen

Nederlanders hadden in 2010 inclusief feestdagen maar dertig dagen vrij. Zowel Duitsers als Denen konden tien dagen langer genieten van hun vrije tijd. Roemenen hebben zijn slechter af met maar 27 vrije dagen, blijkt uit onderzoek van Eurofond.

Gemiddeld heeft de Europeaan 35 dagen vrij per jaar. Dat de Nederlander er bekaaid van af komt, komt vooral doordat Nederland weinig officiële feestdagen kent. Bovendien worden feestdagen die op een zondag vallen niet gecompenseerd. Het aantal feestdagen in Nederland kwam daardoor maar op vijf. Spanjaarden hadden maar liefst veertien publieke vrije dagen.

Werkgevers in Denemarken zijn het meest vrijgevig met de reguliere vakantiedagen. Zij geven werknemers dertig dagen vrij per jaar. Ieren mogen van hun werkgever maar 24 vakantiedagen opnemen. Het Europees gemiddelde ligt op 25,5. Nederlanders krijgen gemiddeld 25 dagen vrij van hun baas. Het wettelijk minimum ligt op twintig vrije dagen.

Eurofond deed ook onderzoek naar de gemiddelde werkweek van de Europeanen. Daaruit blijkt dat in de landen die na 2004 lid werden van de EU ruim twee uur langer wordt gewerkt dan in de vijftien, vooral West-Europese landen die daarvoor al lid waren.

Daarnaast is het verschil tussen de in het contract aantal afgesproken werkuren en de werkelijk gewerkte uren voor het eerst sinds 2006 toegenomen. Gemiddeld was vastgelegd dat men 38 uur per week werkt, in de realiteit was dat 1,7 uur meer.


Nederlander heeft maar weinig vrije dagen (Foto: Novum)