'Schietende agent eerder veroordeeld voor geweld'

De agent die in mei in Amsterdam een lid van een voetbalteam doodschoot, is in de jaren negentig veroordeeld voor mishandeling. Dat meldt de Amsterdamse omroep AT5 op basis van 'zeer betrouwbare bronnen'.

De agent zou in oktober 1997 een voorwaardelijke celstraf en een boete hebben gekregen. Later zou hij nog een keer bij een geweldsincident betrokken zijn geweest. Of hij toen al in dienst was als agent is niet bekend.

De ouders van de 31-jarige Amsterdammer die op 14 mei werd doodgeschoten hebben aangifte gedaan tegen de agent. Begin deze maand deed een van de voetballers die bij het incident in zijn buik werd geschoten al aangifte wegens poging tot moord en van zware mishandeling met voorbedachten rade.

De hondenbegeleider werd naar eigen zeggen belaagd door enkele amateurvoetballers uit Amstelveen die hun kampioenschap vierden. De schietpartij vond plaats op de Spiegelgracht, tegenover het Rijksmuseum.

Van het incident zijn beelden gemaakt door beveiligingscamera's van een juwelier. Deze beelden komen niet overeen met wat de politieagent heeft verklaard. Zo deelde de agent als eerste een klap uit en schoot hij meerdere keren achter elkaar, bevestigt een ingewijde die de beelden heeft gezien tegenover Novum.