'Eco-anarchisten' voor Zwitserse rechter

Voor het Zwitserse Federale Strafhof in Bellinzona is dinsdag een proces geopend tegen drie 'eco-anarchisten' die van plan zouden zijn geweest een onderzoekscentrum voor nanotechnologie van IBM bij Zürich op te blazen.

Het proces begon een uur te laat vanwege de zeer strenge veiligheidsmaatregelen van de Zwitserse politie.

De drie - de 36-jarige Italiaan Costantino Alfonso Ragusa, diens 29-jarige vrouw Silvia Ragusa Guerini en hun 26-jarige Zwitserse vriend Luca Cristos Bernasconi - werden in april 2010 in hun auto opgepakt. Ze waren volgens de politie met explosieven en ander bommenmateriaal op weg naar het IBM-onderzoekscentrum in Rüschlikon. De politie zegt tientallen brieven te hebben gevonden waarin de verantwoordelijkheid voor de te plegen aanslag werd opgeëist namens 'ELF Zwitserland, Earth Liberation Front'.

Nanotechnologie - het manipuleren en vervaardigen van nieuwe stoffen in de orde van grootte van nanometers (een miljardste van een meter) - wordt steeds meer gebruikt voor agrarische, medische, militaire en industriële toepassingen. Milieuactivisten zeggen dat de technologie riskante gevolgen kan hebben voor de omgeving.