Von Trier heeft provocatie-afwijking

Filmproducent Peter Aalbaek Jensen denkt dat regisseur Lars von Trier, met wie hij goed bevriend is, een soort afwijking heeft waardoor hij altijd moet provoceren. "Hij heeft een soort syndroom van Gilles de la Tourette", zegt hij tegen het Amerikaanse filmtijdschrift Variety. "Als er iets is dat hij eigenlijk niet moet zeggen, zegt hij het juist wel."

Vorige week woensdag zorgde Von Trier voor opschudding op het filmfestival van Cannes. Op een persconferentie over zijn nieuwste film Melancholia, geproduceerd door Aalbaek, zei de Deense regisseur wel begrip te hebben voor Adolf Hitler en zelf een nazi te zijn.

Het filmfestival leek een succes te worden voor de twee Denen, die samen de productiemaatschappij Zentropa hebben opgericht. "We waren die woensdag allemaal aan het feestvieren en bespraken welke manchetknopen we moesten dragen tijdens de prijsuitreiking", zegt Aalbaek. "Het laatste wat ik hem op het hart drukte was dat hij vooral niet moest proberen te grappig te zijn. Zo zouden we onze kansen op een prijs niet verspelen."

Nadat Aalbeak de persconferentie had zien ontsporen, vroeg hij Von Trier verbolgen: "Wat maak je me nou? Was dat hoe je mijn advies had geïnterpreteerd?"

Desondanks staat Aalbaek nog vierkant achter zijn collega en vriend. "Hij heeft iets doms gezegd, maar we hoeven heus niet te denken dat hij nu ineens in de stilte van de nacht een nazi is geworden. Het is gewoon Lars von Trier die op zijn eigen, vreemde manier leuk probeert te zijn."

Melancholia, met Kirsten Dunst en Charlotte Gainsbourg in de hoofdrollen, draait vanaf 25 augustus in de Nederlandse bioscopen. Dunst viel overigens met Melancholia wel in de prijzen. De jury vond haar de beste actrice van het festival.


'Von Trier heeft provocatie-afwijking' (Foto: Novum)