Von Trier niet meer welkom in Cannes

Lars von Trier is niet meer welkom op het filmfestival van Cannes. Dat heeft de festivalorganisatie donderdag besloten. Von Trier kwam in het nieuws door het doen van nazi-uitspraken, zoals het tonen van sympathie voor Adolf Hitler.

In een statement dat vandaag werd vrijgegeven, gaf de organisatie van het filmfestival aan dat Von Trier nu 'persona non grata' is. Dit ondanks een statement van Von Trier zelf waarin hij aangaf spijt te hebben van zijn uitspraak. Volgens de organisatie waren zijn uitspraken 'onacceptabel, ontolereerbaar en in strijd met de idealen van menselijkheid en vrijgevigheid die nauw met het festival verbonden zijn'. Het festival gaf verder aan niet te willen dienen als platform voor dergelijke uitspraken.

Von Triers film Melancholia blijft wel meedoen in de competitie van het festival.

Klik hier voor de beelden van persconferentie. Rond minuut 35 doet hij zijn opvallende uitspraken. Ook in de rest van het interview weet Von Trier op te vallen. Rond minuut 20 heeft hij het over een keiharde pornofilm die hij momenteel schrijft. Net als in Melancholia, is ook in deze film de hoofdrol voor Kirsten Dunst.