Ierse Bin Laden-adept opgepakt na bedreiging Obama

De bekendste radicale moslimbekeerling van Ierland is donderdag door de politie opgepakt. De 44-jarige Khalid Kelly had tegenover de Britse krant Sunday Mirror bedreigingen geuit aan het adres van de Amerikaanse president Barack Obama, die over anderhalve week in Ierland op bezoek komt.

Tegen de Sunday Mirror zei Kelly te verwachten dat Al Qaida in Ierland tegen Obama zal toeslaan, omdat de Ierse politie slecht is toegerust. Volgens het artikel zou hij graag zelf Obama ombrengen, maar is zijn gezicht te bekend bij de politie. "Persoonlijk zou ik erg blij zijn als Obama werd vermoord. Hoe zou ik niet blij kunnen zijn als een grote vijand van de islam verdwijnt?", zo haalde de krant Kelly aan.

'Taliban Terry', zoals Kelly door zijn buren en vroegere vrienden in Dublin wordt genoemd, bekeerde zich tot de islam toen hij in 2000 in Saudi-Arabië in de gevangenis zat omdat hij illegaal alcohol had verkocht. Sindsdien heeft hij op de Ierse televisie Al Qaida en Osama bin Laden geprezen, in Noordwest-Pakistan bij de Taliban getraind en is hij getrouwd met een Pakistaanse vrouw. Een van hun twee zonen hebben zij Osama genoemd, 'een naam om trots op te zijn', aldus Kelly in een Ierse tv-documentaire die in maart werd uitgezonden.