Japan gaat op zoek naar stoffelijke overschotten

Japan gaat maandag 24.800 militairen, ondersteund door boten, vliegtuigen en helikopters, het rampgebied van de aardbeving en tsunami insturen om naar resten van slachtoffers te zoeken. Dat heeft Ippo Maeyama, een woordvoerder van het leger, zondag gemeld. Het is de derde zoektocht naar stoffelijke overschotten sinds Japan vorige maand werd getroffen door de aardbeving en tsunami.

De militairen worden ondersteund door negentig helikopters en vliegtuigen, vijftig boten en honderd duikers van de marine. Er zal tot 20 kilometer voor de kust gezocht worden naar menselijke resten. De politie, kustwacht en Amerikaanse troepen zullen tevens deelnemen aan de operatie. "De zoektocht zal doorgaan zolang mensen willen dat wij zoeken naar hun dierbaren", aldus Maeyama.

Een team van dierenartsen zal afreizen naar de evacuatiezone rondom de getroffen kerncentrale Fukushima Daiichi om te bepalen hoe het met het vee in de regio gesteld is. Duizenden koeien, varkens en kippen werden daar door hun eigenaren achtergelaten. De regering overweegt de nog levende dieren te ruimen, maar zegt dit alleen te zullen doen met toestemming van de eigenaren.

Als gevolg van de aardbeving en de tsunami zijn 14.300 mensen om het leven gekomen. Zo'n 12.000 mensen worden nog vermist. Sommige slachtoffers zullen door de tsunami de zee in zijn gesleurd, anderen liggen waarschijnlijk nog begraven onder het puin.