Aronofsky: Natalie Portman deed 111 van de 139 scènes zelf

Black Swan-regisseur Darren Aronofsky wuift alle kritiek op Natalie Portman weg. Volgens hem heeft de Oscarwinnares, in tegenstelling tot wat haar body double uit de film beweerde, wel degelijk veel van de danspasjes in de film voor haar rekening genomen.

Om Natalie Portman te ondersteunen werd ballerina Sarah Lane van het American Ballet Theatre ingeschakeld. Lane zou scènes in de film hebben gedanst die buiten de mogelijkheden van Nathalie lagen.

Volgens Lane is haar specifiek verteld niets over haar bijdrage aan de film te vertellen aan de pers. "Ze wilden dit beeld scheppen dat Natalie een of ander wonderkind is dat in anderhalf jaar een ballerina kon worden, puur voor haar Oscar-kansen." Volgens Lane is het vernederend voor het vak van ballerina."Ik doe dit al 22 jaar. Kun jij een concertpianist worden in anderhalf jaar, zelfs als je een filmster bent?" Sarah Lane zei in een e-mail aan The Wall Street Journal dat ze maar 6000 dollar kreeg voor de zes weken waarin ze meewerkte aan de film, die tot nu toe wereldwijd meer dan 286 miljoen dollar heeft opgeleverd.

Vijf procent
Tijdens verscheidene interviews verklaarde Sarah dat slechts 5 procent van de shots, waarin de ballerina volledig getoond wordt, van Natalie is. De ballerina in alle andere shots zou Sarah zelf zijn. Lane beweert dat Portmans gezicht digitaal op haar lichaam is geplakt. "De shots waarin je haar gezicht en haar armen ziet, dat is zeker Natalie. Maar daarin zie je haar niet daadwerkelijk dansen", aldus Lane aan Entertainment Weekly.  

Voetenwerk
Choreograaf voor Black Swan en verloofde van Portman, Benjamin Millepied, vertelde eerder deze week nog dat Lane 'alleen het voetenwerk deed, en de fouettés (een draai)'. "Eerlijk waar, 85 procent van wat je ziet in de film is Natalie."

Volgens Benjamin heeft Natalie keihard getraind voor haar rol. "Zelfs als we laat in bed lagen, stond ze de volgende morgen vroeg op om te gaan zwemmen. Naast het zwemmen deed ze iedere dag twee uur lang aan cardio voordat ze naar de set ging. Zo warmde ze zichzelf op voor de dag."

Niet perfect
Co-ster Mila Kunis, die de rol van Lily vertolkt, springt ook op de bres voor Portman. "Het is jammer dat dit juist op dit moment naar buiten komt en de aandacht opeist in plaats van de waardering voor haar prestaties die ze zo verdiend heeft."

'Natalie danced her ass off' verklaarde Kunis tegenover Entertainment Weekly. Ook geeft ze toe dat de techniek van Natalie niet perfect was. Sarah Lane fungeerde enkel als een vangnet voor Natalie als zij iets niet kon doen. "Iedereen had een body double, ik ook, niemand zal dat ontkennen", aldus Kunis.

111 shots
Darren Aronofsky gaf in een reactie aan The Hollywood Reporter zijn mening over de claim van Sarah Lane. "Dit is de realiteit. Ik heb de editor alle shots laten tellen en er zitten in totaal 139 dansscènes in de film. Natalie heeft 111 van die shots gedanst. De overige 28 shots zijn gedaan door haar body double Sarah Lane. Als je dat na gaat rekenen, kom je dus tot de conclusie dat Natalie 80 procent van de scènes gedanst heeft."

Volgens Aronofsky zijn er maar twee lange en moeilijke scènes geweest die Sarah gedanst heeft. "Hierbij hebben we met de computer het hoofd van Natalie op het lichaam van Sarah gezet. De overige scènes duurden vaak niet langer dan een seconde. Ook als je naar de tijd kijkt is Natalie 90 procent van de tijd in beeld."

Aronofsky verduidelijkt zijn reactie nog verder: "In het laatste shot van de opening deed Natalie ook het moeilijkste deel gewoon zelf. In deze scène van 85 seconden moest ze het beeld verlaten terwijl ze op de neus van haar spitzen danste. Dit deed ze compleet zonder digitale magie. Ik reageer op deze aantijgingen om het nu voorgoed tot rust te laten komen en om achter mijn actrice te gaan staan. Natalie gaf bloed zweet en tranen om een groot fysiek en emotioneel optreden neer te zetten en ik wil niet dat iemand denkt dat ze niet naar Natalie zitten te kijken."