Amsterdam wil mosquito's verbieden

Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan wil hangjongeren voortaan niet meer verjagen met mosquito's. Dat schrijft hij aan de gemeenteraad. De omstreden kastjes produceren een hoge toon uit die alleen jonge mensen kunnen horen. Als de gemeenteraad akkoord gaat, worden de bestaande mosquito's weggehaald.

De hoge toon die de mosquito's produceren is voor vrijwel niemand boven de 25 te horen. Daarom worden de kastjes sinds een aantal jaar in Nederland ingezet op plekken waar jongeren overlast veroorzaken. Bij het horen van de vervelende toon maken jongeren in de regel binnen een paar minuten uit de voeten.

Van der Laan noemt het 'onwenselijk om overlast te bestrijden met overlast'. Het gebruik van mosquito's is omstreden. Het is niet duidelijk of deze apparaatjes wel wettelijk zijn toegestaan. Het schendt mogelijk het Europese verdrag voor de rechten van de mens. Ook zou het een vorm van leeftijdsdiscriminatie kunnen zijn.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten adviseert gemeenten om het apparaat slechts in te zetten als andere manieren om overlast te bestrijden zijn mislukt, en om de mosquito alleen aan te zetten op tijdstippen waarop er overlast is.

Volgens de burgemeester zijn er genoeg andere instrumenten om overlast aan te pakken. Daarbij valt te denken aan gebiedsverboden en groepsverboden, en kunnen straatcoaches en jongerenwerkers worden ingezet. Deze middelen worden nu ook al toegepast, maar volgens een woordvoerder van de burgemeester wordt de inzet waar nodig geïntensiveerd.

Hoeveel mosquito's de gemeente Amsterdam precies heeft opgehangen, is niet duidelijk. Volgens Van der Laan gaat het om vier kastjes, maar het zijn er mogelijk meer. Ook woningcorporaties in Amsterdam bestrijden op deze manier overlast van hangjongeren. Als de commissie van de gemeenteraad op 3 maart akkoord gaat met het voorstel, moeten volgens een woordvoerder alle mosquito's in de hoofdstad verdwijnen.


Amsterdam wil mosquito's verbieden (Foto: Novum)