Veel vragen over verbod onverdoofd slachten
In de Tweede Kamer leven nog veel vragen over het instellen van een verbod op ritueel onverdoofd slachten. Een aantal partijen twijfelt nog, bleek donderdag tijdens de behandeling van een initiatiefwet van de Partij voor de Dieren.
Het is in Nederland al verboden om dieren onverdoofd te slachten. Voor ritueel onverdoofd slachten door bijvoorbeeld joodse en islamitische gelovigen wordt echter een uitzondering gemaakt. Fractieleider Marianne Thieme (PvdD) heeft een voorstel ingediend om die uitzondering uit de wet te halen.
De vraag is of zij voldoende partijen achter zich weet te krijgen. De VVD en PvdA hebben nog twijfels. "Het is een bijzonder zware afweging", zei Janneke Snijder (VVD). Zij wilde weten of een verbod niet zal leiden tot een toename van illegale onverdoofde slachtingen. Daarnaast weegt de vrijheid van godsdienst voor haar zwaar, zei de liberaal.
Tjeerd van Dekken (PvdA) wilde weten welke mogelijkheden er zijn om het dierenleed terug te dringen zonder dat dit ten koste gaat van de geloofsvrijheid.
D66, GroenLinks en de SP steunen het voorstel. Ook de PVV doet dat, ondanks een oproep van het joodse Simon Wiesenthal Center uit Los Angeles. Dat drong er bij onder anderen PVV-leider Geert Wilders op aan om niet met het voorstel in te stemmen. Dat zou joden over de hele wereld namelijk pijn doen.
In het verleden werd een vergelijkbaar verbod door de nazi's gebruikt om hun agenda van genocide te verspreiden, aldus het centrum. Niettemin liet Dion Graus (PVV) weten dat hij voor een totaalverbod op rituele slachtingen is. "Het gaat ons om het dier."
CDA, ChristenUnie en de SGP wezen het voorstel af omdat het in strijd is met de vrijheid van godsdienst. "Vele moslims en joden worden echt tot in hun ziel gekwetst als wij zeggen dat we het slachten volgens religieuze voorschriften verbieden", zei Henk Jan Ormel.
Daarnaast is het volgens Ormel maar de vraag of onverdoofd ritueel slachten lijdt tot extra stress en lijden, zoals Thieme veronderstelt. Joden hebben een eeuwenoude traditie wat dit betreft. "Toen wij hier nog in berenvellen rondliepen gingen joden al heel respectvol met dieren om."
Wel zou het kabinet maatregelen moeten treffen om het eventuele leed bij rituele slachtingen zo veel mogelijk terug te dringen, vinden de tegenstanders van een verbod.
Thieme reageert later op alle vragen uit de Kamer.