NS vreest voor overlast Koninginnedag

De NS vreest de situatie in de treinen met Koninginnedag niet in de hand te kunnen houden vanwege beschonken en 'van pilletjes stuiterende' reizigers. Die zouden niet alleen elkaar, maar ook de goedwillende reizigers en het personeel bedreigen.

"Er hoeft maar iets mis te gaan en er is een reële kans op een groot openbare-ordeprobleem", schrijft NS-regiodirecteur Joost Ravoo in een brandbrief aan de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan, meldt Metro maandag.

De NS staat dan ook achter de plannen van de burgemeester om de evenementen een uur eerder te laten stoppen, zodat de reizigers meer gespreid naar huis gaan. De NS vraagt ook om extra politie-inzet voor alcoholcontroles op stations en in treinen. Verder vraagt de NS om alternatieve vertrekroutes om de stations te ontlasten.

Ieder jaar reizen honderdduizenden mensen op Koninginnedag met de trein naar Amsterdam. Vooral in de treinen en de stations tussen de kop van Noord-Holland en Amsterdam zou sprake zijn van een groot gedrags- en veiligheidsprobleem. "Als dank voor vervoer worden vernielingen aangebracht en afval, braaksel en urine achtergelaten in treinen en op stations."