'Rusland waarschuwde Engeland inzake Litvinenko'

Uit een door WikiLeaks gepubliceerde memo blijkt dat de moord op voormalig KGB-agent Alexander Litvinenko in 2006 wellicht voorkomen had kunnen worden. Volgens de memo zat de Russische geheime dienst (FSB) achter de moordenaars van Litvinenko aan en meldde de FSB tevens dat er voorraden polonium Engeland in waren gebracht. Engeland zou hierop hebben gereageerd door de Russen weg te sturen met de mededeling dat alles 'onder controle' was.

Het gesprek waarin dit naar voren kwam had twee weken na de moord op Litvinenko plaats in Parijs. Henry Crumpton (medewerker van de CIA) en Anatoliy Safonov (voormalig kolonel-generaal van de KGB) bespraken de situatie tijdens een 'vriendschappelijk diner'. Het is niet duidelijk of Safonov hier de waarheid spreekt, of dat het gaat om een poging de aandacht van Rusland af te leiden in het onderzoek naar de moord.

De Russische geheime dienst wordt door velen gezien als hoofdverdachte in de zaak. Vlak voor zijn overlijden vertelde Litvinenko voor zijn vergiftiging twee KGB-agenten te hebben ontmoet. Deze twee heren ontkennen echter elke betrokkenheid.

Of het nou waar is of niet, deze memo kan in ieder geval de toch al gespannen verhoudingen tussen Rusland en Engeland verder onder druk zetten. Eerder deze week besloot Groot-Brittannië een medewerkster van een Brits parlementslid uit te zetten, omdat zij een spionne zou zijn voor Rusland.