'Steun VS voor Suleiman is tegenslag'

De Egyptische oppositieleider Mohammed ElBaradei noemt het een 'zware tegenslag' dat de Verenigde Staten president Hosni Mubarak of vicepresident Omar Suleiman mogelijk zouden steunen als leider van een overgangsregering. Hij zei dat zaterdag tegen persbureau Reuters.

De winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede waarschuwde dat de protesten 'kwaadaardiger' kunnen worden als Mubarak of Suleiman voorlopig aan de macht blijft. "Als de geruchten die ik vandaag hoorde waar zijn, dan zou dat als lood voelen op de schouders van de mensen die demonstreren", aldus ElBaradei.

De Amerikaanse gezant voor Egypte, Frank Wisner, pleitte er zaterdag voor om de omstreden Mubarak voorlopig te laten aanblijven. Mubarak moet volgens hem de overdracht van de macht aan zijn opvolger in goede banen leiden.

Eerder deze week berichtten media dat Amerikaanse en Arabische diplomaten met Egyptische regeringsfunctionarissen onderhandelen over een overgangsregering onder leiding van de nieuwe vicepresident Suleiman, oud-stafchef van de luchtmacht en een vertrouweling van Mubarak.