Nederlandse terreurverdachten worden uitgeleverd

De drie Nederlandse terreurverdachten die in november werden opgepakt in Amsterdam, worden uitgeleverd aan België. Dat heeft de rechter donderdag besloten.

De mannen van 25, 26 en 28 jaar zouden deel uitmaken van een jihadistische terroristische groepering die een aanslag in België wilde plegen. Na hun aanhouding maakten de drie verdachten bezwaar tegen uitlevering, waarna de rechter moest beslissen over hun lot. Ze worden binnen tien dagen uitgeleverd.

De drie worden verdacht van deelname aan de terroristische organisatie, maar ontkennen iedere betrokkenheid. Er zouden plannen zijn geweest voor onder meer een aanslag op een trein vol NAVO-soldaten, het NAVO-hoofdkwartier in Brussel, een vol stadion of een straat met veel joods publiek.

Een van de drie mannen wordt bovendien verdacht van het rekruteren voor opstandelingengroepen die strijden in Tsjetsjenië. De andere twee zouden zijn rekruten zijn. De man maakt volgens de rechtbank deel uit van een grotere criminele organisatie, waar hij op zijn beurt weer voor is gerekruteerd.

De aanhoudingen in november vielen samen met arrestaties in Antwerpen en het Duitse Aken. De in totaal dertien verdachten hebben de Belgische, Nederlandse, Russische en Marokkaanse nationaliteit en zijn mannen van in de twintig en dertig. Het onderzoek leidde eerder in Spanje, Marokko en Saoedi-Arabië tot arrestaties.