Trekankers mogelijk oorzaak problemen Vlaketunnel

Het wegdek van de Vlaketunnel is vermoedelijk omhooggekomen doordat een of meer trekankers hebben losgelaten. Rijkswaterstaat begint deze week met een kijkinspectie, waaruit moet blijken of dit inderdaad het geval is. Dat meldt Rijkswaterstaat dinsdag.

Trekankers zorgen voor verbinding van het wegdek van de tunnel met de bodem. Om erachter te komen of die hebben losgelaten, moet onder het wegdek worden gekeken. Voordat het onderzoek kan beginnen, wordt onder het deel van de tunnel dat wordt onderzocht water weggepompt. Vervolgens wordt de aanwezige ballast weggehaald.

Het onderzoek moet uitwijzen hoe de problemen moeten worden verholpen en hoelang dit gaat duren. De verwachting is dat de resultaten van het onderzoek in december beschikbaar zijn. Gedurende het onderzoek blijft Rijkswaterstaat het verkeer zo veel mogelijk over de vluchtstroken leiden 'om de hinder voor de weggebruiker te beperken'.

De Vlaketunnel op de A58 werd ruim twee weken geleden afgesloten voor alle verkeer, nadat bleek dat het wegdek aan de oostzijde van de tunnel tien tot vijftien centimeter omhoog was gekomen. Dit leverde volgens Rijkswaterstaat een onveilige situatie op voor het verkeer.

Momenteel kunnen slechts de vluchtstroken worden gebruikt. Hoe lang dit nog duurt, is nog onduidelijk. De situatie van de tunnel is momenteel stabiel, aldus Rijkswaterstaat.