MPAA haalt sites neer in Amerika

Brein, de stichting die een - naar het lijkt uitzichtloze - strijd tegen piraterij op internet voert, heeft in samenwerking met de Motion Picture Association of America (MPAA) 29 sites uit de lucht laten halen in de Verenigde Staten.

Volgens Brein werd via de sites geprobeerd in Nederland illegaal films, tv-series, muziek, games en digitale boeken aan te bieden.

Directeur Tim Kuik van Brein meldde woensdag dat zijn organisatie dit jaar meer dan zeshonderd van dit soort sites ontoegankelijk heeft gemaakt. Minstens zoveel sites zijn echter opgestaan om het gat te vullen en de grote jongens blijven vooralsnog buiten schot.  Het lijken vooral kleine, beginnende sites te zijn die door Brein succesvol worden aangepakt.

Brein probeert uit alle macht de beheerders van de sites te achterhalen om hen persoonlijk aansprakelijk te stellen, maar geeft toe dat dat moeilijk is omdat hostingproviders de privacywetgeving in acht nemen en dus weigeren zomaar gegevens aan Kuik door te spelen.

Om welke sites het gaat is onbekend. De grote, bekende jongens zijn allen nog online en ook download-gemeenschap-nieuwssite torrentfreak meldt niets over het neerhalen van sites.

Op 30 december doet een Nederlandse rechter overigens uitspraak in de bodemprocedure die FTD aanspande tegen Brein. Zij eist dat Brein publiekelijk meldt dat FTD legaal is.  Eerder oordeelde de rechter in de zaak van Eyeworks versus FTD al dat het downloaden van films en muziek, ook uit illegale bron, volkomen legaal is.