Recordpogingen bierproeven en langste tafelkleed

Als het goed is worden er zondag in Nederland twee records gevestigd in het Guinness Book of Records. In Vlieland komt een vertegenwoordiger van het recordboek kijken hoe het langste tafelkleed ter wereld over ruim twee kilometer tafels wordt uitgerold. In Arcen vindt een poging plaats het wereldrecord blindbierproeven te breken.

Drie nichtjes en een vriendinnetje van 10 en 11 jaar hebben de afgelopen maanden op Vlieland, tijdens de naailessen van oma Jo Visser, 2010 meter lakens en andere lappen aan elkaar genaaid. Het oude record, dat op 1739 meter staat en in Purmerend werd gevestigd, gaat er zeker aan. Het kleed hoeft alleen op tafels gelegd te worden om de boeken in te gaan.

In de Dorpsstraat op Vlieland komen twee rijen tafels van een kilometer lang. Dat is de hele lengte van het dorp op en neer. Het verkeer is tijdens de recordpoging gestremd. De tafels worden vanaf 11.00 uur neergezet.

Of het bierproefrecord in het Limburgse Arcen wordt gevestigd is minder zeker. Er moeten meer dan 250 mensen gevonden worden die geblinddoekt meedoen aan het herkennen van vier biermerken. Het record is niet afhankelijk van het aantal mensen dat de biermerken raadt. Het gaat om het aantal deelnemers.

Geïnteresseerden kunnen zich voor drie euro inschrijven en krijgen dan ook een rondleiding in de brouwerij van Hertog Jan. Het bier is inbegrepen in de prijs. In Arcen wordt ook om 11.00 uur begonnen.