"Streep door naam Team Lotus"

De Maleisische autofabrikant Proton heeft een streep gezet door de plannen van Tony Fernandes om Lotus Racing volgend jaar om te dopen tot Team Lotus. Proton bezit de Lotus Groep en claimt derhalve dat de naamswijziging zonder overleg met het bedrijf niet plaats kan vinden.

Fernandes maakte afgelopen weekend in Singapore bekend dat vanaf volgend seizoen de naam Team Lotus gebruikt zal gaan worden nu er overeenstemming is bereikt met de rechtenhouder David Hunt en zijn bedrijf. Proton is echter de rechtenhouder van de naam Lotus en omdat Fernandes en het bedrijf ruzie hebben gaat de streep door de naam heen bij het Formule 1-team.

"Mijnheer Fernandes heeft Lotus Racing voor volgend jaar veranderd in Team Lotus. Mijnheer Fernandes heeft aangegeven dat hij de rechten heeft verkregen van een bedrijf dat ooit in handen was van David Hunt. De Lotus Groep gelooft dat deze rechten geen juridische basis hebben, iets wat mijnheer Fernandes wel degelijk wist toen hij ze verkreeg," verklaarde Proton.

"Proton zal Lotus steunen in diens missie om zijn naam te beschermen. Daar hoort bij dat mijnheer Fernandes, zijn bedrijven, of welke andere ongeauthoriseerde partij dan ook, niet meer gebruik kan maken van de naam Lotus in het seizoen 2011. We zullen het gebruik van die naam tegengaan en onze sponsoring van het Formule 1-team stopzetten."

"Om het simpel te zeggen: Groep Lotus is Lotus op alle fronten. Het feit dat het bedrijf van Fernandes 1 Malaysia Racing de Formule 1 is ingegaan met een overeenkomst met de Lotus Groep, betekent dat hij ook volledig op de hoogte is van van de rechten van de Lotus Groep."

Proton steunde het team dit jaar volop, maar mocht de sponsor wegvallen dan zal dit een grote klap betekenen voor de renstal van Fernandes. Hierdoor komt het voortbestaan van de renstal niet in gevaar, maar moeten de plannen wel bijgesteld worden.